Polentapudding med chiavinägrett

Serverar: 4 portioner

Go vego! Milt och gott med polenta och röda linser. Chiafrön ger vinägretten en lite simmig konsistens.

Ingredienser

  • 250 g blötlagda röda linser
  • 250 g polenta
  • 1 liter kokande vatten
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • 1 citron, rivet skal
  • ½ tsk torkad timjan
  • 1 tsk havssalt
  • Nymald svartpeppar
  • Olja till formen
  • Frästa grönsaker
  • 2 färska broccoli
  • 2 rödlökar
  • 200 g färsk svart- eller grönkål
  • Olja till stekning
  • Chiavinägrett
  • 1 tsk chiafrön, blötlagda i 1½ dl vatten
  • 1-2 schalottenlökar, finhackade
  • ½ dl äppelcidervinäger
  • ½ dl rapsolja
  • ½ dl olivolja
  • Instruktioner

    1. Koka linserna och polentan i dubbel mängd vatten i en vid gryta. Rör hela tiden i grytan för att undvika att det bränner fast i botten. Koka tills de röda linserna har mosats sönder. Tillsätt kokande vatten allteftersom.
    2. Tillsätt hackad vitlök, citronskal och den torkade timjanen. Smaksätt med salt och peppar. Häll upp blandningen i en smord ugnsform. Ställ den att "sätta sig" ca 30 minuter, då den är ganska lös.
    3. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
    4. Skär broccoli, lök och kål i bitar. Fräs tillsammans i olja i en stor stekpanna. tills det fått lite färg. Toppa puddingen med de frästa grönsakerna och grädda den mitt i ugnen i 10 minuter.
    5. Häll av vattnet från chiafröna genom en finmaskig sil. Tillsätt finhackad schalottenlök, äpplcidervinäger och olja under vispning. Smaka av med salt och peppar.
    6. Servera puddingen nygräddad med vinägretten vid sidan om.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben