Porchetta

Serverar: 6-8 portioner

Tid: 1 dag 3 timmar

Porchetta har valts av det italienska Ministero delle Politiche Agricole, alimentari e Forestali som en "prodotto agroalimentare Tradizionale" (traditionellt jordbruksnärande produkt, en förteckning över traditionella italienska livsmedel anses ha kulturell relevans). Porchetta är härlig italiensk slowfood. Servera med en potatissallad.

Ingredienser

  • 2 kg färsk fläsksida (med svål)
  • 1 stor finhackad lök
  • 3 krossade vitlöksklyftor
  • Olivolja
  • 2 msk fänkålsfrön
  • 1 msk malda kryddnejlikor
  • 3 strimlade lagerblad
  • 1-3 finhackade rosmarinkvistar
  • Instruktioner

    1. Fräs lök och vitlök i 2 msk olja och krydda. När löken är mjuk, rör i 1 msk av fänkålsfröna, 2 tsk malda kryddnejlikor, lagerblad och rosmarin och låt dem koka i 1 minut. Låt svalna.
    2. Lägg ut fläsket, köttsidan uppåt. Bred den kylda lök/kryddblandningen över köttet och massera in det. Rulla upp från den korta änden och knyt med snöre för att säkra.
    3. Gnid in 1 msk olja och resterande fänkålsfrön och malda kryddnejlikor.
    4. Slå in i plastfolie och låt vila i upp till 24 timmar. Ta fläsket ur kylen minst 2 timmar i förväg så att det rumstempereras.
    5. Värm ugnen till 175 grader. Laga i nederdelen av ugnen i 3 timmar.
    6. Slå in i aluminumfolie och låt vila på varm plats i 20 minuter. Skiva upp och servera med potatissallad.
    7. Är du en riktig snidare i köket delar du fläsksidan på längdens mitt nästan helt i genom. Det gör det lättare att rulla ihop.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben