Porchetta har valts av det italienska Ministero delle Politiche Agricole, alimentari e Forestali som en "prodotto agroalimentare Tradizionale" (traditionellt jordbruksnärande produkt, en förteckning över traditionella italienska livsmedel anses ha kulturell relevans).
Porchetta är härlig italiensk slowfood. Servera med en potatissallad.
Ingredienser
2 kg färsk fläsksida (med svål)
1 stor finhackad lök
3 krossade vitlöksklyftor
Olivolja
2 msk fänkålsfrön
1 msk malda kryddnejlikor
3 strimlade lagerblad
1-3 finhackade rosmarinkvistar
Instruktioner
- Fräs lök och vitlök i 2 msk olja och krydda.
När löken är mjuk, rör i 1 msk av fänkålsfröna, 2 tsk malda kryddnejlikor, lagerblad och rosmarin och låt dem koka i 1 minut. Låt svalna.
- Lägg ut fläsket, köttsidan uppåt. Bred den kylda lök/kryddblandningen över köttet och massera in det.
Rulla upp från den korta änden och knyt med snöre för att säkra.
- Gnid in 1 msk olja och resterande fänkålsfrön och malda kryddnejlikor.
- Slå in i plastfolie och låt vila i upp till 24 timmar.
Ta fläsket ur kylen minst 2 timmar i förväg så att det rumstempereras.
- Värm ugnen till 175 grader.
Laga i nederdelen av ugnen i 3 timmar.
- Slå in i aluminumfolie och låt vila på varm plats i 20 minuter. Skiva upp och servera med potatissallad.
- Är du en riktig snidare i köket delar du fläsksidan på längdens mitt nästan helt i genom. Det gör det lättare att rulla ihop.
Kommentarer (0)