Porter-Carneigestek

Serverar: 4 portioner

Tid: 2 timmar

Perfekt bjudmat under den kalla, mörka årstiden!

Ingredienser

  • 1,5 kg benfritt nötkött av rostbiff, fransyska, innanlår, ytterlår eller bogstek
  • 1 flaska porter
  • 0,5-1 dl koncentrerad svartvinbärssaft
  • 1 dl kinesisk soya
  • 1 tsk timjan
  • 5-6 enbär
  • 5-6 svartpepparkorn
  • 2-3 köttbuljongtärningar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 stor gul lök
  • Sås
  • 8 dl sky
  • 5 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • Instruktioner

    1. Välj en gryta där kött / stektermometer får plats. Häll i porter, svartvinbärssaft och soya. Lägg i kryddor, buljongtärningar, ituskurna vitlöksklyftor och en skalad gul lök skuren i stora bitar. Koka ihop.
    2. Stick en köttermometer i köttet så att spetsen hamnar i den tjockaste delen. Lägg köttet i porterblandningen. Låt koka sakta (sjuda) under lock. Vänd på steken en gång under tillagningen.
    3. Ta grytan från värmen när innertemperaturen är 75 grader (brukar ta mellan 1,5-2 timmar). Låt steken ligga och "vila" i skyn 20 minuter innan den skärs upp.
    4. Sås: Vispa ut mjölet (siktat, klimpfritt) i grädden eller skaka mjöl och grädde i shaker/redningsbägare. Vispa ned mjölblandningen i den heta skyn. Låt såsen koka i 3-5 minuter.
    5. Servera gärna med kokt eller pressad potatis, amerikansk grönsaksblandning alt smörkokta haricots verts och/eller brysselkål. Gelé (svart vinbär eller porter) är gott till!

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben