Den här var det längesen jag gjorde, men den är himla god.
Ingredienser
500 g nötfärs
1 dl havregryn
2 dl mjölk
1 krm svartpeppar
1 dl grovriven palsternacka
100 g finstrimlad rökt skinka
1 ägg
1 msk matfett till grytan
Lag
3 dl porter
1½ dl outspädd svartvinbärssaft
3/4 dl japansk soja
1 tsk timjan
1 tsk dragon
1 pressad vitlöksklyfta
1 purjolök i bitar
½ buljongtärning
Sås
4 dl sky
3 msk vetemjöl
2 dl grädde
Instruktioner
- Blanda havregryn, mjölk och kryddor. Låt svälla i 10 minuter. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta färsen ordentligt i 4-5 minuter. Smörj en kastrull eller emaljerad gryta.
- Forma färsen till en limpa i den. Släta till ytan med en kniv som först sköljts i vatten. Koka upp lagen i en kastrull. Sätt grytan över värmen och häll lagen försiktigt över limpan. Sjud på svag värme ca 50 minuter. Vänd eventuellt limpan efter halva tiden. Låt köttet svalna i lagen.
- Ta upp köttet och skär det i 1 cm tjocka skivor som läggs på ett serveringsfat. Koka ihop lagen något. Sila och mät mängden. Vispa ut mjölet i grädden och vispa ner redningen i den heta skyn. Låt såsen koka 3-5 minuter. Servera med kokt potatis, broccoli och svartvinbärsgelé.
Kommentarer (2)
Det här är en av mina storfavoriter, kul att hitta den här. Maffigt mättande mat.
Jättegott, vilken god sås, mums Alla i familjen tyckte den var underbar