porterkalops

Serverar: 8 portioner

En mustig köttgryta är alltid gott.

Ingredienser

  • Ca 1 ½ kg grytbitar av nöt, skuren i 2x2cm
  • ½ dl vetemjöl
  • 3-4 msk smör
  • 2 flaskor porter 33cl
  • 3-4 köttbuljongtärningar
  • 8 hela kryddpepparkorn
  • ½ msk grovmald vitpeppar
  • 4 lagerblad
  • 1 dl tärnad rotselleri
  • 5-6 skalade vitlöksklyftor
  • 5-6 stora morötter
  • 4-5 stora palsternackor
  • 2-3 dl avrunna gröna oliver
  • Instruktioner

    1. Lägg kött och vetemjöl i en plastpåse skaka om så¨att köttet täcks med mjöl. Hetta upp hälften av smöret i en stekpanna och bryn köttet i omgångar, tillsätt mer smör efterhand. Lägg köttet i en gryta.
    2. Häll porter över köttet, tillsätt buljongtärningar,kryddor och vitlök. Låt småputtra under lock minst 45 minuter, tills det nästan är klart.
    3. Skala morötter, palsternackor och skär dem i tjocka skivor. Läggg ner i grytan och låt koka ytterligare 15 minuter. Lägg ner oliverna. Smaka av med ev mer salt.

    Kommentarer (1)

    ingvardb33 25 oktober 2010

    Tack för det receptet.Grytan blev mycket god och omtyckt av alla gäster vid söndagsmiddagen. Jag hade nästan 2 kg nötbog och högrev, vilket visades kräva största syltkitteln, och resulterade i minst 12 portioner. Rekommenderas på det varmaste. /Ingvar

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben