Portvinskaka

Serverar: 12-14 portioner

En ovanligt saftig och hållbar kaka med lätt portvinssmak. Passar perfekt till Afternoon tea. Variera smaken med sockret - farinsocker gör kakan extra fyllig och ljust muscovado ger den en smak av kola.

Ingredienser

  • 125 g rumsvarmt smör
  • 2 dl farinsocker, ljust muscovadosocker eller strösocker
  • 2 ägg
  • 1 dl gräddfil
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 3-4 msk portvin
  • Glasyr
  • Äggvita från ett litet ägg
  • 2 ½ - 3 dl florsocker
  • Strössel t ex. Golden Perlini
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175°. Smöra och bröa en form (ca 1 1/2 liter). Rör smör och socker poröst (farinsocker och muscovadosocker ger en mörkare, kraftigare kaka).
    2. Tillsätt äggen, ett i sänder under omrörning. Rör ner gräddfil.
    3. Blanda mjöl med bakpulver. Tillsätt mjölblandningen varvat med portvin och rör så att det blir en jämn smet.
    4. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen, 50-55 min. Känn med sticka! Ta ut kakan och låt den svalna.
    5. Glasyren: vispa samman äggvita med ca 2/3 av florsockret, tillsätt ev. mera florsocker under vispning eller så pass mycket att det blir en fluffig och glansig glasyr. Bred den över kakan och strö över rikligt med strössel innan glasyren stelnar.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben