En liten kändis. Tips: Om du blandar i 1 msk kakao i smeten till bottnarna får det en lätt chokladsmak, eller varför inte smaksätta smörkrämen med rivet apelsin eller citromskal istället för vaniljsocker
Ingredienser
Bottnar
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning
1 dl vatten
1 msk vetemjöl
1 äggula
125 g margarin
3 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker eller arraksarom efter smak
2-3 msk fast röd sylt
Garnering
ca 250 g marsipan
kakao
UGN 250 grader
Instruktioner
- Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver. Sikta ner det i smeten. Häll smeten i en långpanna 30x40 cm klädd med bakplåtspapper.
Grädda kakan mitt i ugnen ca 5 min. Låt svalna.
- Fyllningen.
Blanda vatten coh mjöl i en kastrull. Låt det koka några min under omrörning. Rör ner äggulan och låt krämen kallna.
- Rör matfett och siktat florsocker smidigt. Klicka i den kalla krämen under omrörning. Vispa kraftigt, gärna med elvisp. Smaksätt med vaniljsocker eller arrak.
- Ta med mått ut 24 runda bottnar i kakan, ca 6 cm i diameter. Lägg de 2 och 2 med lite sylt emellan.
- Bred smörkrämen runtom bakelsen. Lägg gärna rikligt med kräm ovanpå bakelsen. Kavla ut marsipanen eller köp färdig kavlad på ICA. Ta med mått ut 12 runda plattor, ca 10 cm i diameter.
- Lägg plattorna över bakelserna och tryck till. Gör gärna några "groddhål" i parsipanen och sikta över lite kakao. Förvara svalt
Liknande recept
Kommentarer (2)
Relaterade Artiklar
Michael Björklund Årets kock 2000
Spänningen var hög och framtiden står på spel för de 6 finalisterna...
Underbart goda o ser så avancerade ut, precis som från bageriet! Tack för receptet, skoj att göra bakelser någongång o inte bara i långpanna. Kram!
Var bara tvungen att testa dessa trots att smörkräm inte är min favorit. Gjorde vanlig botten, den blev väldigt fluffig och fin! Nästa gång ska jag vända den som en rulltårta så den lossnar lätt från pappret. Kokade egen blåbärssylt och bredde mellan kaklagren. Väldigt gott. Men den var nästan ännu godare dagen efter när smakerna hunnit sätta sig lite. Gjorde nog lite stora bakelser dessutom för det blev bara fem, och det blev lite väl mastigt. Får tänka att det ska bli mindre nästa gång, rymmas i vanliga bullformar. Och att kavla marsipanen riktigt tunt. Tack för ett bra recept!