Potatisbakelse

Serverar: 12 portioner

Tid: 1 timme

En liten kändis. Tips: Om du blandar i 1 msk kakao i smeten till bottnarna får det en lätt chokladsmak, eller varför inte smaksätta smörkrämen med rivet apelsin eller citromskal istället för vaniljsocker

Ingredienser

  • Bottnar
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Fyllning
  • 1 dl vatten
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 äggula
  • 125 g margarin
  • 3 msk florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker eller arraksarom efter smak
  • 2-3 msk fast röd sylt
  • Garnering
  • ca 250 g marsipan
  • kakao
  • UGN 250 grader
  • Instruktioner

    1. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver. Sikta ner det i smeten. Häll smeten i en långpanna 30x40 cm klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan mitt i ugnen ca 5 min. Låt svalna.
    2. Fyllningen. Blanda vatten coh mjöl i en kastrull. Låt det koka några min under omrörning. Rör ner äggulan och låt krämen kallna.
    3. Rör matfett och siktat florsocker smidigt. Klicka i den kalla krämen under omrörning. Vispa kraftigt, gärna med elvisp. Smaksätt med vaniljsocker eller arrak.
    4. Ta med mått ut 24 runda bottnar i kakan, ca 6 cm i diameter. Lägg de 2 och 2 med lite sylt emellan.
    5. Bred smörkrämen runtom bakelsen. Lägg gärna rikligt med kräm ovanpå bakelsen. Kavla ut marsipanen eller köp färdig kavlad på ICA. Ta med mått ut 12 runda plattor, ca 10 cm i diameter.
    6. Lägg plattorna över bakelserna och tryck till. Gör gärna några "groddhål" i parsipanen och sikta över lite kakao. Förvara svalt

    Liknande recept

    4.5
    40 min
    4
    6

    Kommentarer (2)

    StinaO 25 april 2010

    Underbart goda o ser så avancerade ut, precis som från bageriet! Tack för receptet, skoj att göra bakelser någongång o inte bara i långpanna. Kram!

    Cassiopeya 28 januari 2014

    Var bara tvungen att testa dessa trots att smörkräm inte är min favorit. Gjorde vanlig botten, den blev väldigt fluffig och fin! Nästa gång ska jag vända den som en rulltårta så den lossnar lätt från pappret. Kokade egen blåbärssylt och bredde mellan kaklagren. Väldigt gott. Men den var nästan ännu godare dagen efter när smakerna hunnit sätta sig lite. Gjorde nog lite stora bakelser dessutom för det blev bara fem, och det blev lite väl mastigt. Får tänka att det ska bli mindre nästa gång, rymmas i vanliga bullformar. Och att kavla marsipanen riktigt tunt. Tack för ett bra recept!

    Relaterade Artiklar

    Michael Björklund Årets kock 2000
    Spänningen var hög och framtiden står på spel för de 6 finalisterna...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben