Visste ni att man använde potatis i maträtter redan på 1700 talet? Då började Jonas Alströmer propagera för detta.
Jag var på en föreläsning en gång om 1700 på skolan och då fick vi denna maträtt och jag har gjort den gånger flera sedan då, det är jättegott. Används som mellanmål eller till soppa.
Ingredienser
2 dl mjölk (fingervarm)
25 g jäst
300 g kokt potatis, pressad
1 tsk salt
6-7 dl vetemjöl
100 g margarin
Fyllning
300 g gul lök
2 pressade vitlöksklyftor (kan uteslutas)
1 msk honung
2 krm timjan
1/2 tsk salt
Dekorering
2 dl riven ost
1 msk sesamfrö
Pensling
1 ägg
Instruktioner
- Skala och hacka lök och stek i kastrull och ev vitlök på svag värme. Smaka av med honung och kryddor. Låt svalna och rör ner osten. Lös jästen i mjölken, blanda ner potatis, tillsätt salt, mjöl och margarin och arbeta samman degen. Dela den i två bitar och kavla varje till en rund platta, 30 cm i diameter. Sporra eller skär varje platta i åtta trianglar.
- Fördela fyllningen på trianglernas bredare del och rulla ihop gifflarna. Lägg gifflarna på bakpappersklädd plåt, jäs 30 min. Pensla m ägg, strö sesamfrö eller riven ost över och grädda i 15-20 minuter i 225 grader i ugnen.
Kommentarer (0)