Potatisgifflar

Serverar: 20 portioner

Tid: 2 timmar

Visste ni att man använde potatis i maträtter redan på 1700 talet? Då började Jonas Alströmer propagera för detta. Jag var på en föreläsning en gång om 1700 på skolan och då fick vi denna maträtt och jag har gjort den gånger flera sedan då, det är jättegott. Används som mellanmål eller till soppa.

Ingredienser

  • 2 dl mjölk (fingervarm)
  • 25 g jäst
  • 300 g kokt potatis, pressad
  • 1 tsk salt
  • 6-7 dl vetemjöl
  • 100 g margarin
  • Fyllning
  • 300 g gul lök
  • 2 pressade vitlöksklyftor (kan uteslutas)
  • 1 msk honung
  • 2 krm timjan
  • 1/2 tsk salt
  • Dekorering
  • 2 dl riven ost
  • 1 msk sesamfrö
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Instruktioner

    1. Skala och hacka lök och stek i kastrull och ev vitlök på svag värme. Smaka av med honung och kryddor. Låt svalna och rör ner osten. Lös jästen i mjölken, blanda ner potatis, tillsätt salt, mjöl och margarin och arbeta samman degen. Dela den i två bitar och kavla varje till en rund platta, 30 cm i diameter. Sporra eller skär varje platta i åtta trianglar.
    2. Fördela fyllningen på trianglernas bredare del och rulla ihop gifflarna. Lägg gifflarna på bakpappersklädd plåt, jäs 30 min. Pensla m ägg, strö sesamfrö eller riven ost över och grädda i 15-20 minuter i 225 grader i ugnen.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben