Prinsestårta

Serverar: 12 portioner

kanon god

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 3/4 dl vetemjöl
  • 3/4 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Fyllning
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk potatismjöl
  • 4 gelatinblad
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Garnering
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 färdigköpt marsipanlock
  • florsocker
  • marsipanros
  • Instruktioner

    Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en rund kakform, ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan vila några minuter innan den stjälps upp på ett galler för att kallna. Lägg fram marsipanlocket i sin förpackning och låt det bli rumstempererat. Blanda mjölk, grädde, äggulor, socker och potatismjöl till fyllningen i en kastrull. Värm på svag värme under omrörning tills krämen tjocknat och första bubblan syns. Lyft bort kastrullen från värmen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och lägg ner dem i den varma krämen. Rör tills gelatinet smält. Ställ kastrullen i kallt vatten så att krämen kallnar. Rör då och då. Vispa grädden med vaniljsockret till ett fast skum. Blanda ner grädden i krämen. Dela kakan i tre bottnar. Den översta ska vara ca 1 cm tjock. Lägg den understa bottnen på ett fat. Bred över hälften av krämen. Lägg på den mellersta bottnen och bred på resten av krämen. Låt krämen bli lite högre på mitten så att tårtan blir bullig. Lägg på den översta bottnen. Vispa grädden. Bred lite grädde runt kanten och resten ovanpå tårtan. Låt den bli lite högre mot mitten. Lägg på marsipanlocket. Garnera med florsocker och marsipanros.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben