En söt och god chutney som passar bra till kött, kyckling och grillad lax. Den är även god på en macka med en skiva ost.
Ingredienser
500 g butternut- eller muskatpumpa
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
2 syrliga äpplen
2-3 bitar syltad ingefära
2 msk lag från ingefäran
1½ dl vit balsamvinäger
1 dl vatten
2 dl ljust muscovadosocker
1 msk gula senapsfrön
1 tsk salt
½ dl ljus sirap
Instruktioner
- Skala, kärna ur och tärna pumpan. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala, kärna ur och hacka äpplena. Finhacka ingefäran.
- Blanda ingefärslag, vinäger, vatten, socker, senapsfrön och salt i en gryta. Koka upp under omrörning. Tillsätt pumpa, lök, vitlök, äpple och ingefära.
- Koka upp och sjud under lock ca 30 minuter. Koka kraftigt utan lock ca 5 minuter. Mosa chutneyn grovt. Blanda i sirapen och låt koka upp.
- Häll chutneyn i rengjorda burkar och förvara i kylen.
- Chutneyn håller ca 4 veckor om den hälls i väl rengjorda och väl förslutna burkar och ställs i kylskåpet. Vinäger och vatten kan ersättas med 2½ dl äppelcidervinäger.
Kommentarer (0)