Punschen är en fin smaksättare i desserter och bakverk.
Ingredienser
200 g smör eller margarin
6 ägg
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
½ msk bakpulver
Glasyr
2 dl florsocker
½ dl punsch
Garnering
Florsocker
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader. Smält matfettet i en kastrull eller i mikron. Låt det svalna.
- Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt mjölblandningen och matfett till äggvispet. Rör allt till en slät smet.
- Häll smeten i en långpanna, ca 30x40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 minuter.
- Gör glasyren: Rör samman florsocker och punsch till en slät glasyr.
- Stick med en gaffel eller provsticka flera små hål i den nygräddade kakan.
- Häll glasyren över kakan. Låt kakan kallna i långpannan.
- Skär den avsvalnade kakan i 35 rutor. Pudra över florsockret och servera.
- Med smak av choklad: Choklad passar synnerligen bra ihop med punschsmaken. Grovhacka 100 g mörk blockchoklad och blanda ner i smeten så får kakorna fin chokladsmak och blir trevligt prickiga.
- Utan alkohol: Vill du baka punschrutorna utan alkohol går det bra att istället använd Arrak hushållsarom. Blanda ½ dl vatten med ½ tsk Arrak hushållsarom så får du ändå en god smaksättning till kakan.
Kommentarer (0)