Rabarberbutterkaka

Serverar: 16 portioner

Bullar i all ära! Här med ljuvlig rabarberkompott. Gör en butterkaka av halva degen och vanliga bullar av resten.

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 2½ dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1½ tsk hel kardemumma
  • ½ dl vit sirap
  • 1 ägg
  • ½ tsk salt
  • 6 dl vetemjöl, ev lite mer
  • Rabarberkompott
  • 1 vaniljstång
  • 300 g rabarber
  • 2 dl socker
  • 1 msk citronjuice
  • Fyllning
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1½ dl socker
  • ½ dl vetemjöl
  • Pensling och garnering
  • 1 uppvispat ägg
  • 1 dl pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Rör ut jästen med vätskan i en bunke eller köksmaskin. Stöt kardemumman i en mortel. Tillsätt kardemumma, sirap, ägg, salt och nästan allt mjöl.
    2. Arbeta degen blank och smidig, den ska vara ganska lös, ca 10 mnuter för hand eller 5 minuter med maskin. Låt jäsa under bakduk 1 timme, gärna längre.
    3. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Ansa och tärna rabarbern. Lägg rabarber, socker, citronsaft, vaniljstång och frön i en kastrull. Låt koka på svag värme, 7-8 minuter. Plocka ur vaniljstången.
    4. Blanda smör, socker och mjöl till en kräm. Sätt ugnen på 200 grader.
    5. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och kavla ut degen till en rektangel ca 25x50 cm. Bred först ut smörkrämen och sedan rabarberkompotten. Rulla ihop degen löst från långsidan och skär i 16 bitar.
    6. Lägg bakplåtspapper i en rund bakform och placera 8 bullar tätt i formen Gör likadant i en annan rund bakform Jäs under bakduk ca 30 minuter. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben