Rabarbercheesecakeglass med cookiesmulor

Serverar: 4 portioner

Vacker dessert med en kompott på rabarber, len cheesecakeglass, knapriga cookiesmulor och en salt kolasås. Härliga kombinationer i ett vackert lager!

Ingredienser

  • Kompott
  • 400 g rabarber
  • 1 dl vatten
  • 1 dl socker
  • Glass
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 100 g philadelphiaost
  • 1 äggula + 1 äggvita
  • ½ dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Cookiesmulor
  • 40 g kallt smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 msk socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm mald kanel
  • 40 g chokladchips eller hackad choklad
  • Saltkolasås
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl socker
  • 50 g smör
  • ½ tsk flingsalt
  • Instruktioner

    1. Skär rabarbern i tunna bitar (skala först om rabarberstjälkarna är grova) Lägg bitarna i en kastrull och häll på vattnet och låt det koka några minuter tills rabarbern mjuknat.
    2. Tillsätt sockret och koka tills det smält och kokat till en kompott.Dra av från värmen, låt kompotten kallna. Fördela hälften av kompotten i vackra portionsglas.
    3. Vispa upp grädden till glassen lätt. Vispa ihop philadelphiaost, äggula, socker och vaniljsocker i en separat skål. Vispa till en jämn smet.
    4. Vispa upp äggvitan separat. Vänd ihop de uppvispade äggulorna med grädden och äggvitan. Rör till en jämn smet och rör i resten av rabarberkompotten (spara lite att toppa desserten med)
    5. Fördela glassmassan i portionsglasen och ställ in i frysen minst 5 timmar.
    6. Sätt ugnen på 175 grader.
    7. Skär smöret till cookiesmulorna i tärningar. Blanda det med vetemjöl, socker, vaniljsocker och kanel till en smuldeg. Blanda i chokladen och strö ut smuldegen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna.
    8. Häll grädde och sirap i en kastrull till kolasåsen. Tillsätt socker och smör. Koka upp och sjud under omrörning tills såsen tjocknar och blivit ljusbrun. Rör i saltet.
    9. Ta fram glasen 5-10 minuter innan den ska serveras. Strö över smulorna och servera med ljummen saltkolasås.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben