Rabarbercheesecakeglass med cookiesmulor
Vacker dessert med en kompott på rabarber, len cheesecakeglass, knapriga cookiesmulor och en salt kolasås. Härliga kombinationer i ett vackert lager!
Ingredienser
Kompott
400 g rabarber
1 dl vatten
1 dl socker
Glass
1 ½ dl vispgrädde
100 g philadelphiaost
1 äggula + 1 äggvita
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
Cookiesmulor
40 g kallt smör
1 dl vetemjöl
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1 krm mald kanel
40 g chokladchips eller hackad choklad
Saltkolasås
1 ½ dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl socker
50 g smör
½ tsk flingsalt
Instruktioner
- Skär rabarbern i tunna bitar (skala först om rabarberstjälkarna är grova) Lägg bitarna i en kastrull och häll på vattnet och låt det koka några minuter tills rabarbern mjuknat.
- Tillsätt sockret och koka tills det smält och kokat till en kompott.Dra av från värmen, låt kompotten kallna. Fördela hälften av kompotten i vackra portionsglas.
- Vispa upp grädden till glassen lätt. Vispa ihop philadelphiaost, äggula, socker och vaniljsocker i en separat skål. Vispa till en jämn smet.
- Vispa upp äggvitan separat. Vänd ihop de uppvispade äggulorna med grädden och äggvitan. Rör till en jämn smet och rör i resten av rabarberkompotten (spara lite att toppa desserten med)
- Fördela glassmassan i portionsglasen och ställ in i frysen minst 5 timmar.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skär smöret till cookiesmulorna i tärningar. Blanda det med vetemjöl, socker, vaniljsocker och kanel till en smuldeg. Blanda i chokladen och strö ut smuldegen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna.
- Häll grädde och sirap i en kastrull till kolasåsen. Tillsätt socker och smör. Koka upp och sjud under omrörning tills såsen tjocknar och blivit ljusbrun. Rör i saltet.
- Ta fram glasen 5-10 minuter innan den ska serveras. Strö över smulorna och servera med ljummen saltkolasås.
Kommentarer (0)