Rabarbergifflar

Grunddegen till gifflarna är en variant på karlsbaderdeg med mycket smör. Vaniljkrämen räcker till dubbel sats gifflar. Den går även utmärkt att frysa till nästa giffelbak.

Ingredienser

  • Deg
  • 1 pkt jäst för söta degar
  • 1 ½ dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 8-9 dl vetemjöl ( 480-540 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 250 g smör, rumstempererat
  • Vaniljkräm
  • 2 dl mjölk
  • ½ dl strösocker
  • ½ vaniljstång, delad på längden och urskrapad
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • 1 msk smör
  • Rabarber- och jordgubbsfyllning
  • 2 rabarberstjälkar ( 200 g)
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl jordgubbssylt
  • Ca ½ sats vaniljkräm
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Glasyr
  • 1 ½ dl florsocker
  • 1 msk vatten
  • Instruktioner

    1. Vaniljkräm: Värm försiktigt mjölken, sockret, vaniljstången och majsstärkelsen i en liten kastrull under omrörning tills det tjocknar. Dra kastrullen från plattan och rör ner smöret. Låt kallna. Krämen blir ganska fast i konsistensen. Halva satsen går åt till bullarna.
    2. Deg: Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37°. Häll den över jästen, blanda i ägg och socker och rör till en jämn smet. Blanda i mjöl, bakpulver och smör och arbeta till en smidig deg. Låt degen vila 10 min under bakduk på bakbordet.
    3. Skär rabarbern i tunna strimlor. Blanda med sockret.
    4. Sätt ugnen på 225°. Kavla ut degen och skär den i rektanglar på ca 8x20 cm. Skär varje rektangel tvärs över så det blir två trekanter. Låt rabarbern rinna av. Fördela vaniljkräm, rabarber, och jordgubbssylt på varje trekant och rulla ihop till en giffel.
    5. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk 40–50 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen, 8–10 min. Låt svalna på galler.
    6. Blanda ihop glasyren och ringla över gifflarna.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben