Mycket gott.
Späda, fina rabarberstjälkar behöver inte skalas. Däremot grova.
Ingredienser
Pajbotten
100 g smör
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
Fyllning
300 g rabarber
2 äpplen
100 g smör
1 1/2 dl strösocker
2 msk vetemjöl
3 dl grädde
200 skalad och hackad mandel
Garnering
Mandelspån
Tillbehör
Vaniljvisp eller vispad grädde
Instruktioner
- Ugn 200º.
- Smält smöret i en kastrull. Blanda samman havregryn, vetemjöl och socker. Rör ner smöret.
- Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, cirka 22 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i 10 minuter tills det fått lite färg. Låt det svalna.
- Skär rabarbern i centimeterstora bitar. Kärna ur och tärna äpplena. Blanda frukten och fördela den i pajskalet.
- Smält smör och socker i en tjockbottnad kastrull. Vispa i mjölet och tillsätt grädden, lite i taget. Sjud några minuter på svag värme tills krämen tjocknar.
Rör ner mandeln. Fördela knäcksmeten ovanpå rabarbern. Strö över mandelspån. Grädda pajen i 25 minuter tills den fått fin färg och rabarbern mjuknat.
- Servera med vaniljvisp eller vispad grädde
Kommentarer (1)
Tog kanel och ingefära i pajdegen, bytte mandeln mot havregryn. Det blev kanongott!