Rabarbertiramisú

Serverar: 6-7 portioner

Den italienska krämiga dessertklassikern på nytt sätt med svensk touch. Här är den gjord i en hel form men det är också fint att göra den i portionsformar.

Ingredienser

  • 300 g rabarber
  • 4 msk socker
  • 1 tsk potatismjöl
  • Kräm
  • 3 äggulor
  • 1½ dl florsocker
  • 2 tsk äkta vaniljsocker
  • 1 burk mascarponeost, 250 g
  • Ca 1½ dl turkisk yoghurt
  • 3 äggvitor
  • Botten
  • 3/4 dl starkt kallt kaffe, gärna espresso
  • Ev 2 msk mandel- eller citruslikör
  • Ca 15 savoiardikex
  • Garnering
  • Kakao
  • Späda rabarberstjälkar
  • Instruktioner

    1. Skölj rabarbern och skala den om den är grov. Sjud den tillsammans med sockret på svag värme under lock tills den mjuknat. Rör ut potatismjölet i lite vatten och tillsätt i en stråle under omrörning tills kompotten tjocknat. Ta genast kastrullen från värmen och låt svalna.
    2. Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker poröst. Tillsätt mascarponeost och turkisk yoghurt och rör till en jämn massa. Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en annan bunke och vänd försiktigt ner dem i mascarponekrämen.
    3. Blanda eventuellt likören i kaffet. Täck bottnen på en form, gärna av glas, med hälften av kexen. Droppa över kaffeblandningen.
    4. Bred på hälften av rabarberkompotten och täck med halva mängden mascarponekräm. Upprepa proceduren en gång, men spara lite av kompotten till garnering. Låt stå väl övertäckt i kylen minst 4 timmar, gärna över natten.
    5. Sikta över kakao och garnera med några späda rabarberstjälkar och lite av kompotten id servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben