Räkostfilé på potatispluppar

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Uppfann denna kombination för att slippa göra speciell meny till barnen vid en bjudning. Rätten blev väldigt uppskattad av både barn och vuxna.

Ingredienser

  • 750 g fläskytterfilé
  • 750 g potatis (6-8 jämnstora)
  • 200 g bacon (10-12 skivor)
  • 100-150 g räkost
  • 4 dl vatten
  • 1 tärning köttbuljong
  • 1-2 dl vispgrädde
  • 3 msk maizenaredning
  • Salt
  • Citronpeppar
  • Smör (till smörjning)
  • Instruktioner

    Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär potatisen tvärs över så det blir 2 pluppar. Ställ plupparna med snitt ytan neråt i en smord form ca 20x30 centimeter. Koka upp vattnet och lös buljongtärning i det. Häll buljongen över potatisen och krydda med salt och citronpeppar på plupparna. Sätt in mitt i ugnen ca 30 minuter medan ni gör filén färdig för ugnen. Putsa filén och skär ett djupt snitt på längden men inte helt igenom. Krydda filén runt om och i snittet med salt och citronpeppar. Fyll snittet med räkost, och linda filén tätt med bacon. Öka ugnsvärmen till 225 grader och lägg filén på potatisplupparna. Stek i ca 30-35 minuter till baconen ser bruna och knapriga ut. Stäng av ugnen och linda in filén i alu-folie medan ni gör såsen. Lyft över potatisplupparna på ett uppläggningsfat och ställ in på eftervärmen. Häll skyn i en kastrull och häll på grädden. Koka upp några minuter och smaka av om det behövs mer kryddning. Red av såsen med maizenaredning. Skär filén i lagom tjocka skivor och servera.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben