Grovt bröd med råg är det bästa jag vet
Ingredienser
50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
1 1/2 tsk salt
1 dl mörk brödsirap
8 dl fint rågmjöl
7-8 dl vetemjöl special
1 dl russin
Garnering
Vetemjöl
Instruktioner
- Smula ner jästen i en skål. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och rör om så att den löser sig.
- Tillsätt salt, sirap, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Arbeta in russinen. Låt degen jäsa under duk ca 45 minuter.
- Stjälp upp degen på bakbordet och knåda degen smidig på nytt. Rulla ut till en tjock rulle. Skär den i tjocka skivor, ca 24 st. Jämna till dem något. Doppa bullarna i vetemjöl. Lägg dem på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under duk ca 40 minuter.
- Grädda mitt i ugnen ca 12-15 minuter eller tills bullarna har fin färg och känns torra.
- Låt bullarna kallna på galler under duk. De går att frysa.
Kommentarer (3)
Jisses vad gott! Med lite smör och en god bit ost på! Det får bli fler gånger helt klart!!
mmm det här var riktigt gott!!!
Undrar bara vilken värme i ugnen - kan inte se det nånstans? Testar med 200 C och hoppas OK. Jag gillar rågbullar!