En av dom godaste vinterrätter jag vet, en perfekt blandning av smaker.
Gör gärna dubbel sats av renskavsröran om ni är matglada!
Gratängen kan göras helt färdig i förväg och bara gratineras innan ni ska äta.
Ingredienser
Renskavsröra
1 paket renskav (240 g)
6 skivor bacon
2 msk smör eller margarin
200 kantareller eller annan svamp
2 dl crème fraiche
1/2 dl stark köttbuljong
8 krossade enbär
1 msk röd vinbärsgelé
1 msk messmör
1 tsk kinesisk soja
1 tsk timjan
0,5-0,75 tsk salt
1 krm peppar
1 dl syltlök
Potatismos
1 kg potatis
Vatten
Salt
2 1/2 dl mjölk
25 g smör eller margarin
1 äggula
1/2 dl hackad persilja
1-1 1/2 tsk salt
1-2 krm peppar
1 dl riven ost
Instruktioner
- Skala potatisen och koka den i saltat vatten tills den är mjuk.
Skär den något tinade renskaven i tjocka skivor. Klipp baconet i bitar.
Smält matfettet i en stekpanna och fräs renskaven tills den fått färg. Blanda ner bacon och kantareller och låt alltsammans fräsa i 5-10 minuter.
Tillsätt crème fraiche, buljong, enbär, gelé, messmör, soja, timjan, salt och peppar. Låt småputtra under lock ca 5 minuter. Blanda ner syltlöken och smaka av.
- Mosa potatisen och blanda ner mjölk, matfett, äggula, persilja, salt och peppar och smaka av.
Spritsa eller lägg potatismoset runt kanten på en ugnssäker form.
Lägg renskavsröran i formen och strö över osten. Gratinera i övre delen av ugnen i 250 grader, ca 10 minuter eller tills gratängen fått fin färg.
- Servera renskavslådan med en klick röd vinbärsgelé eller rönnbärsgelé.
Kommentarer (2)
Fantastiskt gott detta! Det händer ibland att jag köper renskav men f.d.m. så steker jag bara lök och svamp och blandar i. Men nu har detta blivit en ny favorit och vi är överens att du ska ha en 5a i betyg. Lite ändring gjorde jag( eftersom vi älskar lök). hackad stekt lök iblandades i stekpannan tillsammans med det övriga. Och så hade jag cremé fraiche med äpplen/pepparrot.
Supergott!