Rice´n´bean burger med sötpotatispuré och valnötspesto

Serverar: 4-5 portioner

Hoppa över köttfärsen i burgaren och testa en smakrik vegansk variant istället. Massor av smak både i sig själv och i alla dess tillbehör. Volymen för nötterna är före blötläggning.

Ingredienser

  • 100 g kokta kidneybönor
  • 700 g kokt rött eller svart råris
  • 1 msk mald koriander
  • 4 msk senap
  • Salt
  • Nymald svartpeppar
  • Sötpotatispuré
  • 4 sötpotatisar
  • 1 lime
  • 1 vitlöksklyfta
  • Några droppar tabasco
  • Valnötspesto
  • 1½ dl valnötter, blötlagda
  • 1½ dl cashewnötter, blötlagda
  • 1½ dl valnötter, torra
  • 50 g färsk basilika
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • Skal från ½ citron
  • 1½ dl olivolja
  • Tillbehör
  • Surdegsbröd, i skivor
  • Blandad sallad, t ex på röd paprika, vitkål, majs och färsk koriander eller persilja
  • Instruktioner

    1. Mixa eller krossa kidneybönorna och hälften av det kokta råriset. Blanda det med alla övriga ingredienser till en smet. Smaksätt med salt och nymalen svartpeppar. Forma burgare som väger ca 100 g styck av smeten. Ställ dem på en skärbräda och låt dem vila i kylskåpet 30 minuter.
    2. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
    3. Sötpotatispuré: Skåra potatisskalet med toppen av en kniv 5-6 gånger längsmed varje sötpotatis. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och baka dem helt mjuka i ugnen, 40-45 minuter. Låt dem svalna något och riv sedan bort skalen. Lägg sötpotatisen i en matberedare. Pressa i limesaften och vitlöken och mixa slätt. Smaksätt med salt och tabasco. Purén kan serveras varm eller kall.
    4. Hetta upp olivolja i en stor stekpanna och stek burgarna frasiga på båda sidor. Lägg över dem i en långpanna med bakplåtspapper eller i en smord ugnsform. Efterstek dem sedan i mitten av ugnen ca 5 minuter. Håll varmt.
    5. Valnötspesto: Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa till önskad konsistens. Smaksätt med salt och peppar.
    6. Rosta eventuellt bröden något. Lägg ihop burgarna och servera med sötpotatispurén och blandad sallad.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben