Rönnbärssylt...en fettsnål och läcker sås eller som ett chutneyliknande tillbehör, som är gott till kött istället för en géle eller sylt. Testa även till kryddstarka kycklingrätter – som man traditionellt har syltad ingefära eller chutney till.
Ingredienser
8 dl (ca 500 g) repade och rensade rönnbär
2 dl vatten
4½ dl, ca 375 g syltsocker eller strösocker + 2 tsk fruktpektinpulver
1 tsk vaniljsocker
1½ msk konjak eller 3/4 msk rom
Instruktioner
- Skölj bären och koka upp dem på medelvarm platta. Koka under lock 10-15 minuter.
- Rör ner socker och vaniljsocker tills det löst sig. Koka 5 minuter.
- Smaka av med konjak eller rom, om så önskas. Konjak ger rund, mild smak, rom framhäver rönnbärens kärvhet och gör smaken tuffare. Smakerna jämnar ut sig och blir rundare när sylten kallnat helt.
- Häll sylten het på små glasburkar och sätt på locken omedelbart. Förvara mörkt och svalt.
Kommentarer (0)