Romtopf

Sommar i glas! Gott till glass eller vispad grädde. Under bär- och fruktsäsongen kan man fylla på krukan. Men var noga med att behålla förhållandet mellan sprit, socker och frukt. Blåbär, hallon och björnbär är inte lämpliga. Men jordgubbar, persikor, plommon, körsbär, vinbär, krusbär (urkärnade), fasta päron och vindruvor går utmärkt att använda.

Ingredienser

  • 1 kg frukt
  • 1½ kg socker, ca 1,7 liter
  • 700 ml ljus rom
  • Instruktioner

    1. Använd en väl rengjord burk med tättslutande lock. Jordgubbar mognar först så börja fylla på med dem. Hälften så mycket socker som bär. Varva socker och bär. Fyll på med rom.
    2. Rensa, väg och gör likadant med nästa sort som blir mogen. Låt stå svalt i kylskåpet, rör om försiktigt då det är fullt med frukt.
    3. Använd sedan eventuell lag som blir över till att smaksätta nya vinterfruktsallader.
    4. Håller ett år, tappar färgen allteftersom, men smkar bara godare ju längre man väntar. Gott till glass eller vispad grädde.

    Kommentarer (2)

    Fransch 14 augusti 2008

    Provade receptet men kom underfund med att det ska vara ½ kg socker till 1 kg bär. Sockret löste sig inte och andra recept på Internet har förhållandet hälften socker i vikt av bären. Vet sedan tidigare att Romtopf är toppengott.

    matlust123 3 januari 2009

    Efterrätts tips: Lägg lite färdig risgrynsgröt i botten på ett cocktailglas. Slå över lite Romtopf med bär och "saft" Toppa med en klick vispad grädde. Jag lovar att det blir succé och det är såååå enkelt

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben