Rosentårta

Serverar: 12 portioner

Den här tårtan komponerades säkert när det var säsong för jordgubbar och blåbär, i en rosenträdgård där luften var full av ljuvliga dofter.

Ingredienser

  • Bottnar
  • 100 g sötmandel, ca 1½ dl
  • 1½ dl strösocker
  • 3 äggvitor
  • Fyllning
  • 3 gelatinblad
  • 3 äggulor
  • ½ dl strösocker
  • 1 burk keso, 500 g
  • 2 dl vispgrädde
  • Garnering
  • ½ l, ca 250 g, jordgubbar
  • 200 g färska eller frysta blåbär, ca 3 dl
  • Gelé
  • 2 gelatinblad
  • 1 dl sött vitt vin
  • Instruktioner

    1. Börja med bottnarna. Sätt ugnen på 150 grader. Mal mandeln. Blanda mandeln med sockret. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
    2. Vänd ner mandelblandningen i äggvitan. Markera tre cirklar på bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter. Bred ut mandelsmeten i cirklarna.
    3. Grädda bottnarna mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt dem svalna något. Lossa bottnarna försiktigt från papperet. Låt dem kallna på galler.
    4. Gör fyllningen. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten ca 5 minuter. Vispa äggulor och socker pösigt. Ta upp gelatinbladen. Låt dem smälta på svag värme i en kastrull. Häll med en fin stråle ner gelatinet i äggvispet under omrörning. Tillsätt keson.
    5. Vispa grädden. Vänd ner den i kesoblandningen. Låt smeten stå i kylen ca 30 minuter. Lägg ihop bottnarna med kesofyllning mellan och ovanpå.
    6. Snoppa och halvera jordgubbarna. Lägg dem som ett kryss på tårtan. Fördela blåbär i fältet mellan jordgubbarna.
    7. Gör gelén. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Värm vinet. Ta upp gelatinbladen. Låt dem smälta i det varma vinet. Låt vinet stå kallt tills gelén blivit trögflytande. Skeda gelén över bären. Låt tårtan stå i kylen ca 1 timma tills gelén har stelnat.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben