Roslagslimpa

Serverar: 1 portioner

God limpa

Ingredienser

  • 50 g smör eller margarin
  • 25 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • ½ tsk salt
  • 3 msk sirap
  • 500 g rågsikt (8-10dl)
  • Instruktioner

    Smält fettet och tillsätt mjölken, låt det bli ljummet. Rör ut jästen i lite av degspadet, tillsätt resten av degspadet, salt och sirap, rör om. Blanda ner 7 dl rågsikt, arbeta degen tills den släpper bunken, tillsätt ev. mer av mjölet om det behövs. Ta upp degen på ett mjölnat bakbord och knåda den väl. Forma degen till en limpa och lägg den på en smord plåt. Låt limpan jäsa under bakduk ca 1 timme. Därefter gräddas limpan i ca 50 minuter (200 grader) i nedre delen av ugnen. När llimpan är klar och tas ut ur ugnen, penslas den med sirapsvatten. Låt svalna utan att vara övertäckt.

    Kommentarer (1)

    LillaC 5 juni 2009

    Riktigt gott och enkelt bröd. Fast när jag skulle skära så där fina linjer i brödet så sjönk det ihop. Hur ska jag göra för att undvika att de händer igen?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben