Som fina små presenter. Kul och snyggt tillbehör som kan göras i förväg, men vänta då med att grädda dem strax före du ska servera.
Ingredienser
3 morötter
2 medelstora rödbetor
2 palsternackor
3 medelstora potatisar
Olivolja
Salt
Svartpeppar
2 tsk torkad timjan
1 dl grovhackade hasselnötter
½ paket filodeg, á 250g
50 g smält smör
2 dl riven västerbottensost
1 uppvispat ägg
2 msk sesamfrön
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala och skär rotfrukterna i ½ cm breda stavar.
Lägg dem i en ugnsform. Ringla över olivolja och krydda med salt, peppar och timjan. Rosta mitt i ugnen 20-30 minuter. Tillsätt grovhackade hasselnötter när det är 5 minuter kvar. Låt svalna.
- Lägg ut tre ark filodeg på ett bakbord eller dylikt. Pensla dem med smält smör och dela varje ark i 4 delar. Lägg på ungefär 2 msk rotfruktsblandning på varje del. Strö över lite riven västerbottensost.
- Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
- Pensla ytterkanterna på varje del med uppvispat ägg. Vik ihop hörnen diagonalt, vrid om och gör ett stiligt litet paket du kan. Upprepa tills du har tolv paket.
- Pensla knytena med smält smör och strö över sesamfrön. Lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper.
- Grädda i 15-20 minuter eller tills paketen har fått fin färg.
Kommentarer (0)