En Kubansk saftig kaka med russin och korinter som spetsas med rom.
Ingredienser
15 g jäst
1 1/4 dl mjölk, 37 grader
225 g vetemjöl
1/4 tsk salt
25 g socker
4 ägg
100 g smält smör
50 g russin
25 g korinter
Sockerlag
100 g socker
1½ dl vatten
4 msk rom
Garnering
3 dl vispad grädde
Socker
Färsk mynta
Instruktioner
- Lös upp jästen i den ljumma mjölken. Sikta mjöl och salt i en bunke. Gör en grop i mitten och häll mjölken däri. Strö över socker. Täck med plastfolie och låt stå och jäsa på varm plats i 20 minuter tills det börjar bubbla på ytan.
- Vispa äggen och häll i degen tillsammans med smält smör, russin och korinter. Vispa till en slät smet. Fyll 12 små smorda formar eller en smord sockerkaksform till hälften med smet.
Täck med plastfolie och låt stå och jäsa på varm plats i 30 minuter eller tills dubbel storlek.
- Grädda i 200 grader i 20-25 minuter för småformar eller 40 minuter för stor. Stjälp upp och låt svalna på galler.
- Koka upp socker och vatten i en liten kastrull under omrörning på låg värme tills sockret lösts sig. Höj värmen och koka häftigt i 6 minuter utan att röra om. Ta bort från plattan, tillsätt rom och häll lagen över kakan/kakorna medan den/de fortfarande är varm/varma.
- Servera med sötad vispgrädde ovanpå. Garnera med färsk mynta.
Kommentarer (0)