Istället för ströbröd kan du använda samma mängd nystötta veteskorpor.
Förvaringstips!
Du kan förvara runebergarna i kakburk 2-3 dagar.
I frysen håller de betydligt längre, ca 4 mån.
Tänk på att inte spritsa glasyren på kakorna innan du fryser in dem, det gör du istället strax före de ska serveras.
Ingredienser
200 g smör eller margarin
2 dl strösocker
2 ägg
4½ dl ströbröd
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning
1-1½ dl hallonsylt
Glasyr
1½ dl florsocker
ca 1 msk vatten
nypressad citron
Garnering
ev. hallonsylt
Instruktioner
- Rör matfett och socker till en smidig smet.
Tillsätt äggen ett i taget.
Blanda ströbröd, vetemjöl och bakpulver.
Tillsätt blandningen i smeten och rör till en deg.
- Ställ degen kallt ca 30 min.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Ställ formarna på en plåt.
- Forma degen till 25 runda bollar, ca 4 cm i diameter.
- Lägg bollarna i formarna och gör en fördjupning i mitten av dem.
- Fyll hålorna med hallonsylt.
- Grädda kakorna i nedre delen av ugnen, ca 15 min.
- Låt dem svalna i formarna på galler.
- Gör glasyren:
Rör samman florsocker, vatten och några droppar citronsaft.
- Spritsa glasyren i en ring runt hallonsylten på de avsvalnade kakorna.
- Garnera ev med lite extra sylt.
Kommentarer (1)
Lite som hallongrottor, fast tuggiga. Blev positivt överraskad av dessa godingar. Kommer nog aldrig baka hallongrottor igen - de här är mycket godare!