Rungstedkaka

Serverar: 8 portioner

Denna goda kaka kommer från den danska författaren Karen Blixens hem. Än i dag serveras den apelsinsmakande Rungstedkakan i det danska Blixen-museet.

Ingredienser

  • 100 g smör eller margarin
  • 5 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 2 ägg
  • ½ dl vatten
  • 1 pkt jäst
  • Fyllning
  • 50 g smör eller margarin
  • 1 dl strösocker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • ½ dl sötmandel
  • 1 påse, 50 g, syltade apelsinskal
  • 1 dl russin
  • 1 msk rivet skal av apelsin
  • 1 - 2 msk syltad ingefära
  • Pensling
  • Ägg
  • Garnering
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Hacka samman matfett, mjöl och salt till en grynig massa. Vispa äggen. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i vattnet.
    2. Arbeta in ägg och jästvattnet i mjölblandningen. Degen ska vara väl blandad och smidig. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.
    3. Gör fyllningen. Rör ihop matfett, socker och vaniljsocker till en smet. Hacka mandeln.
    4. Rör ner mandel, syltade apelsinskal, russin, rivet apelsinskal och ingefära i smeten. Blanda ihop allt väl.
    5. Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Pudra formen med mjöl.
    6. Ta upp degen och kavla ut den till en stor kaka, ca 30 cm i diameter. Klä formen med deg. Låt degen hänga över kanten.
    7. Fördela fyllningen över bottnen. Skär av all överhängande deg. Sporra remsor, ca 1 cm breda, av degen. Snurra dem. Lägg dem som rutgaller över fyllningen. Vik ner kanten över gallerändarna. Låt kakan jäsa övertäckt 45 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
    8. Pensla deggallret med uppvispat ägg. Grädda kakan i nedre delen av ugnen på galler ca 25 minuter.
    9. Lossa formens kant. Låt kakan svalna. Pudra över florsocker precis före serveringen.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben