Ett mycket gott frukost- eller tebröd, som inte kräver annat pålägg än en klick smör.
Varje jul bakade min mamma just detta brödet med russin i. Så gott till dopp i grytan kommer jag ihåg!
Ingredienser
25 g jäst
25 g margarin eller smör
3 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl russin
6-8 dl vetemjöl eller vitt lantbrödsmjöl
Vatten till pensling om man vill ha en hård skorpa på brödet
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke. Smält margarin i en kastrull. Häll på mjölken och värm till 37º.
- Häll lite degspad över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av degspadet, salt, russin och det mesta av mjölet. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.
- Smörj en avlång bakform, 1 ½ liter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Forma degen till en slät längd. Lägg den i formen, där den får jäsa i ca 30 minuter.
- Grädda brödet i 200º varm ugn i den nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Stjälp upp brödet och låt det kallna på galler under bakduk.
Kommentarer (1)
Riktigt gott och enkelt recept. Fungerar dessutom alldeles utmärkt att lägga i solroskärnor och krossade linfrön (vilket då läggs i samtidigt som russinen).