Russinfranska

Serverar: 1 portioner

Ett mycket gott frukost- eller tebröd, som inte kräver annat pålägg än en klick smör. Varje jul bakade min mamma just detta brödet med russin i. Så gott till dopp i grytan kommer jag ihåg!

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 25 g margarin eller smör
  • 3 dl mjölk
  • ½ tsk salt
  • 1 dl russin
  • 6-8 dl vetemjöl eller vitt lantbrödsmjöl
  • Vatten till pensling om man vill ha en hård skorpa på brödet
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Smält margarin i en kastrull. Häll på mjölken och värm till 37º.
    2. Häll lite degspad över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av degspadet, salt, russin och det mesta av mjölet. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.
    3. Smörj en avlång bakform, 1 ½ liter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Forma degen till en slät längd. Lägg den i formen, där den får jäsa i ca 30 minuter.
    4. Grädda brödet i 200º varm ugn i den nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Stjälp upp brödet och låt det kallna på galler under bakduk.

    Kommentarer (1)

    Bizzkit 20 augusti 2010

    Riktigt gott och enkelt recept. Fungerar dessutom alldeles utmärkt att lägga i solroskärnor och krossade linfrön (vilket då läggs i samtidigt som russinen).

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben