Sabinabröd

Serverar: 2 portioner

Mörkt sött matbröd.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 50 g smör
  • 5 dl vatten
  • 1 dl ljus eller mörk brödsirap
  • 1 tsk salt
  • 1 l fint rågmjöl
  • ca 5 dl vetemjöl
  • Pensling
  • Vatten
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Smält matfettet, tillsätt vattnet, sirapen och saltet. Värm till fingervärme och häll det över jästen. Rör tills jästen är upplöst. Tillsätt salt och rågmjöl.
    2. Arbeta degen kraftigt. Tillsätt vetemjölet lite i taget. Degen ska vara ganska fast och släppa från kanterna. Jäs övertäckt ca 30 min.
    3. Ta upp degen på arbetsbänken och knåda i resten av mjölet. Forma till 2 limpor och lägg dem i smorda bakformar, ca 1,5 l. Nagga ev och jäs ca 30 min.
    4. Ställ formarna på gallret på botten av ugnen i 175 grader i 15 min. Flytta upp en fals och grädda ytterligare 35-45 min. Pensla gärna med vatten under gräddningen.
    5. Stjälp försiktigt upp bröden på galler och kallna i bakdukar. Bröden bör mogna någon dag innan de skivas.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben