Saffransäppelkaka

Passar utmärkt till jul!

Ingredienser

  • 2 dl socker
  • 1 st ägg
  • 0.5 g saffran
  • 4 ½ dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1,5 dl standard mjölk
  • 2-3 äpplen, t.ex. Ingrid Marie eller Karin Schneider
  • 50 g smör, kallt
  • ½ dl pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en springform, ca 24 centimeter i diameter.
    2. Rör ihop socker och ägg i en bunke.
    3. Blanda saffran, vetemjöl och bakpulver i en annan bunke och rör ned i äggblandningen.
    4. Klicka ned smöret och rör ihop till en jämn smet. Blanda i mjölken och fördela smeten i formen.
    5. Kärna ur, skala och klyfta äpplena. Lägg klyftorna i cirkelmönster i formen, och tryck ned dem en aning i smeten.
    6. Hyvla över smöret och strö över pärlsockret.
    7. Grädda i ugnen på näst nedersta falsen i 40-45 minuter. Kontrollera med en sticka att kakan är färdig i mitten.
    8. Servera med vaniljglass eller lättvispad grädde.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben