Saffransbakelser

Serverar: 30 portioner

Små dubbla saffransbakelser med kräm och glasyr.

Ingredienser

  • 150 g smör eller margarin
  • 2 dl socker
  • 1 ägg
  • 100 g mandel
  • 5 dl vetemjöl
  • Saffranskräm
  • 1½ dl matlagningsgrädde
  • 3 äggulor
  • 2 msk socker
  • 1½ tsk maizena- eller potatismjöl
  • 125 g rumsvarmt smör el margarin
  • 1 kuvert saffran
  • Glasyr
  • 2 dl florsocker
  • 3 tsk vatten
  • 3 droppar matolja
  • Garnering
  • ½ påse skalad hackad mandel, 25 g
  • 2 droppar grön karamellfärg
  • Instruktioner

    1. Skålla, skala och mal mandeln.
    2. Rör matfettet och sockret smidigt. Tillsätt ägget och rör om. Blanda sist ner mandeln och vetemjölet och arbeta snabbt samman till en deg.
    3. Lägg degen kallt att vila i ca 1 timme eller gärna längre. Sätt ugnen på 175 grader.
    4. Ta fram den kalla degen och kavla ut den tunt på mjölat bakbord, ca ½ cm tjocklek. Ta med ett ringmått ut runda kakor, ca 5½ cm i diameter. Lägg plattorna på bakpappersklädd plåt. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt dem kallna.
    5. Mät upp grädden, äggulorna, 1½ msk socker och mjölet i en tjockbottnad kastrull till krämen. Sjud upp blandningen under omrörning tills den tjocknar. Ta då genast kastrullen från värmen och ställ den åt sidan att kallna.
    6. Rör matfettet smidigt och tillsätt krämen klickvis under omrörnig. Stöt sist saffranet tillsammans med det sparade sockret. Rör ner pulvret i krämen. Blanda samman florsockret, vattnet och matoljan till en slät glasyr och bre ut den jömnt på hälften av kakorna.
    7. Lägg den hackade mandeln i en liten plastpåse och tillsätt karamellfärgen. Håll för öppningen och skaka påsen tills mandeln blivit jämnt färgad. Strö lite ovanpå varje glaserad kaka.
    8. Bre ut saffranskrämen på resterande kakplattor och täck med en glaserad. Förvara kakorna kallt och torrt. Ska kakorna förvaras en längre tid, så vänta med fyllning och glasering tills de ska serveras.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben