Saffransbriocher

Serverar: 24 portioner

Decemberfrukost de luxe blir det med dessa saftiga saffransbriocher. Servera gärna med hemputtrad hallonsylt. Oslagbart!

Ingredienser

  • Deg 1
  • 25 g jäst
  • 2 dl mjölk
  • ½ g malen saffran, 1 kuvert
  • 4 dl vetemjöl, 240 g
  • Deg 2
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 2 msk socker
  • ½ tsk salt
  • 4 ägg
  • 7-8 dl vetemjöl, ca 450 g
  • Pensling
  • 1 ägg, uppvispat med
  • ½ krm salt
  • 1 tsk vatten
  • Servering
  • Smör
  • Sylt eller marmelad
  • Instruktioner

    1. Deg 1: Smula jästen i en degbunke, tillsätt mjölk och rör så att jästen löser sig. Tillsätt saffran och vetemjöl. Arbeta ihop till en ganska lös deg. Låt jäsa under plast ca 30 minuter.
    2. Deg 2: Rör ihop smör, socker och salt i en annan bunke. Arbeta ner smörblandningen och äggen i den första degen. Tillsätt mjölet och bearbeta degen kraftigt (börja med låg hastighet) i maskin tills degen blir smidig, minst 5-10 minuter. Låt jäsa under plast till dubbel storlek i ca 30 minuter.
    3. Ta upp degen på mjölat bakbord, rulla till en längd och ta undan ca 1/6 (det ska bli briochernas topp). Dela resterande deg i 2 delar och rulla till längder. Dela varje längd i 12 bitar och forma dem till släta bullar.
    4. Ställ ut stadiga muffinsformar (dubbla pappersformar) eller smörade briocheformar på en plåt. Lägg i bullarna. Rulla ut den sparade degen till en längd och dela den i 24 små bitar. Rulla till små kulor. Tryck ner ett finger i bullarna så det bildas en rejäl fördjupning och tryck fast den lilla kulan. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, 45-60 minuter.
    5. Sätt ugnen på 250 grader.
    6. Pensla försiktigt med äggvispet och grädda mitt i ugnen i 5-7 minuter. Låt svalna under bakduk.
    7. Servera briocherna medan de fortfarande är ljumma tillsammans med smör och sylt eller marmelad.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben