Saffransbullar med apelsin och vit choklad

Goda saffransbullar med fyllning :)

Ingredienser

  • 50 g färsk jäst, för söta degar
  • 150 g smör
  • 6 dl mjölk
  • 2 pkt saffran
  • 1½ dl strösocker
  • 2 krm salt
  • 1 ägg
  • Ca 15 dl vetemjöl (900 g)
  • Fyllning
  • 150 g smör
  • 2 apelsiner
  • 100 g vit choklad
  • Ägg till pensling
  • Ev 1 påse mandelspån (50 g)
  • 2 dl florsocker
  • 1½ msk vatten
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Stöt saffranet med ½ dl socker. Smält smöret i en kastrull, dra av från värmen och blanda med mjölk, salt och 1 dl socker. Häll vätskan över jästen och rör tills jästen har löst sig. Blanda i saffranssockret, ägget och mjölet, lite i taget. Arbeta degen smidig. Den ska vara kladdig, men fast. Jäs under duk i 1½ timme.
    2. Skrubba apelsinerna i ljummet vatten och riv skalet. Blanda det med 150 g rumsvarmt smör. Ta upp degen och dela den i två delar. Kavla till en rektangel på mjölat bakbord. Bred på smörblandningen och riv choklad över. Vik degen från långsidan och kavla lätt. Skär 12 långa remsor och snurra dem till bullar. Lägg dem tätt på två plåtar och jäs dem under duk i 30 minuter. Gör sedan samma sak med den andra deghalvan.
    3. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla med ett vispat ägg och strö eventuellt över mandelspån. Grädda i mitten av ugnen i ca 14-15 minuter. Låt bullarna svalna. Vill du ha glasyr på bullarna så blanda florsocker och vatten och ringla över bullarna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben