Saftiga rågbitar i långpanna.

Serverar: 1 portioner

Tid: 4 timmar

Ett saftigt, gott och nyttigt bröd som lätt kan varieras. Busenkelt att baka dessutom.

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 5 dl mjölk
  • alt 1
  • 50 g jäst
  • alt 2
  • 15 g jäst samt 1 dl rågsurdeg
  • alt 3
  • 2 dl rågsurdeg
  • 3 msk sirap
  • 1 tsk salt
  • 1 msk brödkryddor
  • 7 dl rågflingor
  • 3 dl rågsikt
  • 5-7 dl vetemjöl
  • ev. 100 g torkade, blötlagda fikon i bitar
  • och/eller 2 dl rivna morötter
  • och/eller 100 g solrosfrön/100 g hackade valnötter
  • solrosfrön till garnering
  • Instruktioner

    1. Smält smöret och tillsätt mjölken. Ljumma till fingervarmt spad och rör ut jästen och/eller tillsätt surdegen. Blanda ned övriga ingredienser inklusive frukt/grönsaker/nötter. Knåda ordentligt men degen skall vara kletig. Täck över assistenten/bunken och låt jäsa till dubbel storlek (surdegen kräver längre jästid än degen på enbart jäst). Häll smeten i smord långpanna och platta ut med lätt mjölad hand. Snitta brödet i rutor av önskad storlek. Pensla brödet med vatten och strö ev över solrosfrön. Låt jäsa övertäckt i en timma för jästdeg och minst dubbla tiden för surdegen. Grädda på nedersta falsen ca 20-25 minuter. Kasta gärna in ett par isbitar i ugnen samtidigt som brödet sätts in för knaprigare skorpa.
    2. Låt brödet svalna som hastigast i långpannan, lyft ur och låt det svalna till rumstemp på galler.

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    Haren 25 november 2008

    Spännande recept men vad ska det vara för grader på ugnen??? /Haren

    apunkt 4 februari 2010

    Så här blev mina

    Tutish 30 april 2010

    De är mycket goda, hemskt kul att man kan ha i så mycket gott.! Själva har vi prövat med lite blötlagda fikon (ca 2-3st), lite solroskärnor och rivna morötter. Mycket gott. En klar femma från oss här hemma:)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben