Sauerbraten

Serverar: 6 portioner

Sauerbraten är en genuint tysk specialitet. Braten betyder stek. Den marinerar i en syrlig marinad, därav namnet. Köttet ska ligga i sin marinad i en vecka, så här gäller det att planera i god tid.

Ingredienser

  • 2 kg nötkött av ytterlår
  • 1 flaska rött vin
  • 1 dl vinäger
  • 1 dl olja
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 1 purjolök
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk salt
  • Salt
  • Malen vitpeppar
  • Smör
  • 4 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 1 äpple
  • Stekskyn och lite av marinaden
  • Instruktioner

    1. Stek: Skiva den gula löken. skala och tärna morötterna. Ansa och skär purjolöken i mindre bitar. Blanda vin, vinäger, olja, lök, morot, purjo, lagerblad och salt till marinaden. Lägg i köttet. Ställ kallt att marinera en vecka. Vänd då och då.
    2. Ta upp köttet och klappa in salt och peppar. Bryn i smör runt om i het stekgryta. Späd med marinad till 2 cm och låt puttra ca 2 timmar. Späd med mer marinad om det kokar torrt. Ta upp köttet och sila stekskyn.
    3. Sås: Tärna äpplet. Smält smör och mjöl. Späd med stekskyn, rör om. Tillsätt äpplet. Späd med överbliven marinad och vatten till önskad konsistens. Smaka av. Sila såsen.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben