Seadas

Serverar: 4-6 portioner

Seadas är en slags ostpirog från bergsbyarna i Sardinien. Den friteras och äts med honung eller socker. Du kan även göra dem med annan ost. Läckert och gott! Prova!

Ingredienser

  • Deg
  • 2½ dl durumvetemjöl, 150 g
  • 1 msk olivolja
  • 1 ägg
  • ½ krm salt
  • 1-2 msk vatten
  • Fyllning
  • 200 g pecorino, färsk och mjuk, t ex Brigante
  • Finrivet skal från 1 apelsin
  • 1-2 msk pressad citron
  • Pensling
  • 1 äggvita till
  • Fritering
  • Ca 1 liter olivolja till fritering
  • Servering
  • Honung eller socker
  • Instruktioner

    1. Blanda mjöl, fett, salt och ägg i en skål eller matberedare. Häll i vatten, lite i taget och arbeta ihop till en mjuk och elastisk deg. Täck med plastfolie och låt degen vila.
    2. Riv osten. Tillsätt apelsinskal och citronsaft och blanda allt väl till en mycket tjock kräm.
    3. Kavla ut degen tunt. Ta ut rundlar, ca 10 cm med ett mått. Lägg några skedar fyllning på hälften av rundlarna, pensla kanterna med äggvita och täck den med en annan rundel. Tryck till kanterna, så att de stängs ordentligt. Snygga eventuellt till kanterna med att ta ut med måttet eller skära med kniv.
    4. Hetta upp rikligt med olivolja till 175 grader. Fritera dem någon minut tills de får en fin gyllene färg. Vänd dem efter halva tiden. Låt dem rinna av.
    5. Servera genast med honung ringlad över eller med socker.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben