Sesamfrögodis

Serverar: 16 portioner

Tid: 1 timme

Krispigt och gott.

Ingredienser

  • 340 g rostade sesamfrö
  • 1,2 dl honung
  • 1,2 dl mörkt eller ljust farinsocker
  • ½ tsk malen kanel
  • 1/4 tsk malen ingefära
  • Instruktioner

    1. Olja in en bakplåt med vegetabilisk olja och ställ åt sidan.
    2. Häll sesamfröna i en stekpanna och torrosta dem i ca 5-10 minuter, tills de är gyllenbruna och doftande. Passa dem hela tiden så att de inte bränns vid!
    3. Därefter hälls fröna över i en skål. Pass på, de är varma! Se till att inga frön blir kvar i stekpannan.
    4. I nämnda stekpanna, blanda samman honung, farinsocker, kanel och ingefära och rör väl.
    5. Låt blandningen långsamt börja koka över medelvärme, rör hela tiden.
    6. Så snart allt kokar för fullt, låt det koka intensivt i exakt 2 minuter!
    7. Ta därefter bort stekpannan från plattan och rör i sesamfröna. Blanda väl.
    8. Häll snabbt över den heta blandningen i den förberedda bakplåten och använd en stekspade av metall som är doppad i kallt vatten, för att jämna till ytan på blandningen.
    9. Låt blandningen svalna i stekpannan under 15 minuter, eller tills den är fast men fortfarande ljummen.
    10. För stekspaden runt massan för att lossa den från plåten.
    11. Härefter vändes hela den fasta massan ut på en skärbräda av trä eller någon yta som är ok att skära på.
    12. Använd en skarp kniv för att skära ut sesamkakorna i den form som önskas. Fyrkanter, rutor eller rektanglar. Man kan rulla kulor också.
    13. Låt kakorna svalna helt, och därefter förvaras de i en lufttät behållare i rumstemperatur.
    14. Lycka till.
    15. Vill man vara lite proffsigare kan man rulla in varje kaka i en bit cellofan.

    Kommentarer (1)

    micheklo 3 mars 2009

    GOTT! rätta smaken och rätta krispet! men det var väldigt krångligt att göra dem... Det kändes ett tag som om jag tagit mig vatten över huvudet när allt klibbade fast överallt :P Jag skall prova fler gånger i alla fall! Det kanske blir lättare efter hand :P Tack för receptet!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben