Silvertårta

Serverar: 16-20 portioner

En lätt och luftig sockerkaka, tack vare de vispade vitorna. En riktig sommartårta när de fylls och garneras med färska bär och vispgrädde. Som omväxling kan kakan först dränkas med lite saft eller vin. Glass tillsammans med grädden är också gott.

Ingredienser

  • 100 g smör eller margarin
  • 2 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 1 dl grädde
  • 3 dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • 4 rivna bittermandlar
  • 4 äggvitor
  • Smör eller margarin till formen
  • Vetemjöl till formen
  • Fyllning och garnering
  • 1 liter färska bär (jordgubbar, smultron, hallon eller blåbär)
  • 3 dl vispgrädde
  • Instruktioner

    1. Smält matfettet, låt det svalna. Rör matfettet pösigt med sockret. Tillsätt äggulorna en i sänder och därefter grädden omväxlande med en blandning av mjölk, bakpulver och riven mandel.
    2. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten. Häll smeten i väl smord och mjölad form och grädda kakan ca 35 minuter i 200 graders ugn. Känn efter med en sticka att kakan är riktigt torr.
    3. Låt kakan stå kvar en kort stund i formen. Stjälp sedan upp den och låt den kallna.
    4. Skär kakan i bottnar. Lägg vispad grädde och bär mellan bottnarna och ovanpå tårtan.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben