Blir 2 bröd.
Bröden får en mer mogen smak när kryddorna och rågen fått vila ett dygn. Kavringen går utmärkt att frysa in. Tänk på att brödet tar 2 dagar att göra.
Ingredienser
1/4 paket jäst (ca 12 g)
5 dl kallt vatten
1 msk hel anis
1 msk fänkålsfrön
1 msk hel kummin
1 msk salt
1 msk honung
2 dl gräddfil
2 dl mörk sirap
100 g rumsvarmt smör
1 liter fint rågmjöl (550 g)
ca 9 dl vetemjöl (540 g)
Instruktioner
- Dag 1:
Rör ut jästen i vattnet.
Stöt anis, fänkål och kummin
i en mortel. Rör ner det i
degvätskan samt resten av ingredienserna
och arbeta till en
smidig deg.
Baka ut degen till 2 limpor
och lägg dem i smorda 1 1/2-liters
bakformar. Täck med plastfolie
och ställ i kylen över natten.
- Dag 2: Ta ut brödet ur kylen
och låt stå 4 timmar i rumstemperatur.
Sätt ugnen på 175 grader. Grädda
brödet på nedersta falsen i ugnen
ca 1 timme. Stjälp upp bröden
och låt kallna på galler under
bakduk.
Kommentarer (1)
Inte riktigt vad jag skulle kalla kavring, är dock ingen expert... Själva brödet är fantastiskt gott så det får högsta betyg ändå