Skärgårdskakor

Serverar: 10-12 portioner

Ljuvliga tunnbröd som du gräddar i stekpanna. Baka många för de går åt fort. Frys dem och värm dem sedan snabbt i brödrosten.

Ingredienser

  • 50 g smör el margarin
  • 5 dl mjölk (gärna gammeldags mjölk)
  • 1/4 pkt jäst
  • ½ tsk salt
  • ½ dl socker
  • 2 msk sirap
  • 1 ägg
  • ½ tsk hjorthornssalt
  • 2 dl grahamnsmjöl
  • 1 dl finmalet kornmjöl
  • 7 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Smäl matfette. Häll på mjörken. Värm till fingervarmt, 37 grader.
    2. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, sirap, ägget, hjortronsaltet och mjölsorterna. Arbeta ihop degen så den blir elastisk. Låt degen jäsa ca 30 min.
    3. Dela den lösa degen i 10-12 delar. Forma till bullar. Känns degen för kladdig och svårhanterlig tillsätt bara lite mer vetemjöl. Kavla ut på väl mjölat bakbord till knappt ½ cm tjocka kakor. Använd kruskavel. Borsta av ev mjöl. Grädda kakorna i en torr gjutjärnspanna på medelvärme i ca 2 min per sida.
    4. Lägg upp dem på ett galler mellan bakhandukar.
    5. Går utmärkt att frysa.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Tine 23 september 2008

    Otroligt goda och bra kakor ! Tack för ett bra recept ! Tine

    Lolan 23 september 2008

    Tack för ditt mycket fina betyg. Kul att du också gillade dem.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben