Skaldjursbomb

Serverar: 6 portioner

Med kyld smördeg ordnar du snabbt och lätt denna goda rätt. Smördegsbomben är fylld med flera av havets goda läckerheter. Bröd och mat i ett och samma paket. Fyllningen består bl a av rödspätta, chili, musslor, räkor.

Ingredienser

  • 3 plattor fryst smördeg
  • Fyllning
  • 3 salladslökar
  • 4 rödspättafiléer
  • 1 röd chili
  • 1 msk matolja
  • 2-3 stänger citrongräs
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk saft av en limefrukt
  • 1 liten burk musslor, 200 g
  • 100 g skalade räkor
  • 1 msk hackad färsk koriander
  • Salt
  • Peppar
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Tillbehör
  • 2 runda kakmått, ca 6 cm och 8 cm i diameter
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader. Tina smördegsplattorna lite. Ta med det stora kakmåttet ut två rundlar från varje platta. Markera på rundlarna en inre cirkel med det mindre måttet. Tryck inte helt igenom.
    2. Lägg rundlarna på en bakpappersklädd plåt. Pensla dem med uppvispat ägg. Grädda rundlarna mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt rundlarna svalna. Ta ur den inre delen och spara som lock.
    3. Gör fyllningen. Skölj av och strimla salladslökarna. Skär spättafiléerna i mindre bitar. Kärna ur chilin. Strimla den fint. Hetta upp oljan i en stor stekpanna eller wok. Fräs lök, chili och fisk några minuter. Hacka citrongräset.
    4. Krydda fräset med hackat citrongräs och pressad vitlök. Häll över limesaften. Låt allt sjuda ett par minuter. Låt musslorna rinna av. Tillsätt musslor och skalade räkor.
    5. Smaka av med koriander, salt och peppar. Låt blandningen svalna. Fyll smördegsbottnarna med skaldjursfyllningen precis före serveringen. Lägg på smördegslocken lite på kant.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben