Ett gott och saftigt bröd med mjuk skorpa.
Ingredienser
Skållning
2 dl vetekli
1 dl vetekross
½ dl nyponpulver
1 dl havregryn
Krossade linfrön
4 dl vatten
Efter skållning
50 g margarin
2½ dl mjölk
50 g jäst
1½ tsk salt
3 msk sirap eller honung
10-11 dl vetemjöl special
Instruktioner
- Ugn: 200 grader.
- Skållning:
Mät upp kli och kross. Koka upp vattnet och häll över
kli/krossblandningen.
- Efter skållningen, smält margarin i en kastrull.
Häll i mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt).
Dela sönder jästen i en bunke eller som jag i matberedare. Rör ut jästen med degspadet.
- Tillsätt det skållade, salt, sirap eller honung och mjölet lite i taget. Spara alltid lite av mjölet för utbakning. Arbeta kraftigt ihop till en deg. Jäs under bakduk 45-60 min.
- Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Baka ut den till två ovala limpor. Lägg limporna på en bakplåtsklädd plåt eller i smorda formar (1½ l). Jäs under bakduk 30-40 min.
- Pensla bröden med vatten och strö på lite vetekli eller havregryn. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.
Allt beror ju på ugnen, så kolla, kolla.
Låt limporna kallna på galler under bakduk.
Kommentarer (1)
Saftigt och gott. Jag har bakat brödet två gånger nu och kommer baka det igen!