Slätvälling

Serverar: 4 portioner

Detta lägger sig som bomull i magen och man minns barndomens ljuvligaste tider :-)

Ingredienser

  • 3 msk vetemjöl
  • 1 l mjölk
  • ½-1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1 msk margarin eller smör
  • 1 äggula, valfritt
  • Instruktioner

    1. Vispa mjölet klimpfritt i lite av mjölken. Koka upp resten av mjölken och vispa i redningen. Koka vällingen på svag värme under lock ca 5 minuter. Rör då och då.
    2. Smaksätt med salt, socker och fett. Vispa upp vällingen kraftigt före serveringen. Red eventuellt under vispningen med en äggula.

    Kommentarer (6)

    ann_tegner 21 september 2008

    Vad glad jag blev att hitta detta recept! Har inte ätit det sedan jag bodde hemma (på 80-talet). Vi brukar vispa upp äggvitan med socker och kanel och ha som klimp i vällingen. Det är så himla gott! //Ann

    TomasM 4 januari 2009

    Säger som anne så trevligt att hitta detta recept! Jag o min sambo sitter med "färdig-välling" til frukost. Hittar den gamla barndomsvällingen här, det är lycka det! Blir ingen mer köpevälling här! TomasM

    ohsally 25 april 2010

    Jätte tack för detta recept, sådan välling fick jag varje gång jag var hos min mormor när jag var liten för ca 25 år sedan..

    Zeldasmatte 7 januari 2011

    Tror vi fick någonting liknande hos mormor när vi var små, men då hade hon gröna ärtor i... Någon som har prövat det? :)

    Susanne Nilsson 20 januari 2020

    Den vällingen har jag inte ätit på 53 år. Det är en ynnest att få tag på detta recept. Nu ska hör göras välling.??? Tack

    Irene 23 september 2021

    Slätvällingen är basen som sedan späds med kokta östgötapäron i sockerlag o kanel. Bara ett måste när de svenska päronen finns i fruktdisken i övre Norrland Väcker många minnen från min barndom.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben