Detta lägger sig som bomull i magen och man minns barndomens ljuvligaste tider :-)
Ingredienser
3 msk vetemjöl
1 l mjölk
½-1 tsk salt
1 msk socker
1 msk margarin eller smör
1 äggula, valfritt
Instruktioner
- Vispa mjölet klimpfritt i lite av mjölken. Koka upp resten av mjölken och vispa i redningen. Koka vällingen på svag värme under lock ca 5 minuter. Rör då och då.
- Smaksätt med salt, socker och fett. Vispa upp vällingen kraftigt före serveringen. Red eventuellt under vispningen med en äggula.
Kommentarer (6)
Vad glad jag blev att hitta detta recept! Har inte ätit det sedan jag bodde hemma (på 80-talet). Vi brukar vispa upp äggvitan med socker och kanel och ha som klimp i vällingen. Det är så himla gott! //Ann
Säger som anne så trevligt att hitta detta recept! Jag o min sambo sitter med "färdig-välling" til frukost. Hittar den gamla barndomsvällingen här, det är lycka det! Blir ingen mer köpevälling här! TomasM
Jätte tack för detta recept, sådan välling fick jag varje gång jag var hos min mormor när jag var liten för ca 25 år sedan..
Tror vi fick någonting liknande hos mormor när vi var små, men då hade hon gröna ärtor i... Någon som har prövat det? :)
Den vällingen har jag inte ätit på 53 år. Det är en ynnest att få tag på detta recept. Nu ska hör göras välling.??? Tack
Slätvällingen är basen som sedan späds med kokta östgötapäron i sockerlag o kanel. Bara ett måste när de svenska päronen finns i fruktdisken i övre Norrland Väcker många minnen från min barndom.