Tarteletter är ett trevligt alternativ till tårta.
Ingredienser
Mördeg
2 dl vetemjöl
2 msk socker
75 g kallt smör eller margarin
1 äggula
½-1 msk kallt vatten
Fyllning
2½ dl vaniljvisp
5 dl blåbär
Florsocker att pudra över
Instruktioner
- Arbeta snabbt ihop ingredienserna till mördegen. Finfördela matfett och socker i mjölblandningen och arbeta snabbt in vatten och äggula. Ställ kallt ca 30 minuter.
- Värm ugnen till 200 grader. Rulla ut degen till en tjock rulle. Dela den i ca 14 bitar. Tryck ut bitarna i formar med mjölad tumme. Används folieformar kan degen göras tunnare. Formarna behöver inte smörjas. Pricka degen med en gaffel.
- Ställ formarna på en plåt och grädda i 10-15 minuter på mellersta falsen i ugnen tills bottnarna är lätt ljusbruna. Låt dem svalna något, ta sedan ut de små pajbottnarna ur formarna och låt svalna på galler.
- Vispa vaniljvispen ljus och pösig. Fyll formarna med krämen och toppa med sköljda, avrunna blåbär. Pudra lite florsocker över strax före serveringen.
Liknande recept
Kommentarer (0)