Små pistaschkransar

Serverar: 10 portioner

Det finns flera sorters nötter att välja mellan. Vetedegar kan fyllas med diverse olika nötblandningar. Här har de små vetekransarna fått färg och smak av pistasch.

Ingredienser

  • ½ pkt jäst
  • 50 g smör eller margarin
  • 1 dl kaffe- eller mellangrädde
  • 1½ msk strösocker
  • 2 krm salt
  • Ca 3 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 1 dl pistaschmandel
  • 50 g smör eller margarin
  • ½ dl florsocker
  • Pensling
  • 1 uppvispat ägg
  • Garnering
  • 1-2 msk hackad pistaschmandel
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt grädden. Värm till fingervärme, 37 grader. Häll den ljumma degvätskan över jästen. Rör tills den har löst sig.
    2. Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet i degvätskan och blanda. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen blank och smidig, för hand eller med en maskin. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.
    3. Gör fyllningen: Mal pistaschmandeln fint och blanda med matfett och florsocker till en smidig smet.
    4. Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Knåda in resten av mjölet. Kavla ut degen till en avlång kaka, 20x50 cm. Bred ut fyllningen på kakan.
    5. Skär degen i ca 10 bitar, ca 5 cm breda. Rulla varje degbit till en rulle. Forma varje rulle till en krans. Fäst ihop ändarna ordentligt.
    6. Lägg kransarna på en bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa övertäckt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
    7. Pensla kransarna med ägget. Strö den hackade pistaschmandeln över. Grädda kransarna mitt i ugnen ca 5 minuter. Låt dem svalna på galler.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben