En Potatisbakelse ska ha sylt i ett lager mellan sockerkaksbottnar och smör-marsankräm ovanpå. Den ska ha ett täcke av mandelmassa över. Till sist siktas det lite kakao över så att det hela ska se ut som en lite smutsig potatis.
Ingredienser
2 dl hallonsylt
4 dl marsankräm
250 g kavlad mandelmassa
Kakao att sikta över
25 små kakformar (pappers-)
Botten
200 g smör smält
4 ägg
4 ½ dl socker
6 dl mjöl
1 tsk vaniljpulver, eller 3 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
2 ½ dl mjölk
Smörkräm
300 g smör
2 dl florsocker
Instruktioner
- Botten:
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och vaniljpulver och bakpulver. Och blanda det i äggvispet. Tillsätt mjölk och det smälta smöret lite i taget. Rör om under tiden. Grädda i 200 grader ca 15 min.
Krämen :
Blanda smör och florsocker. Vispa ihop med marsankrämen.
- Ta ut runda kakor med ett mått, (ungefär ett mått som är lika stort som botten på kakformen),
- Dela kakorna på mitten och bred ut hallonsylt mellan. Lägg smör- marsankrämen på kakan.
- Kavla ut mandelmassan till ca 2-3 mm tjocklek. Ta ut ett lock till bakelsen i mandelmassan och lägg ovanpå kakans smör-marsankräm.
- Lägg ner i en kakform och sikta på lite kakao.
- Som mått för hur stort lock jag skulle ta tog jag och bredde ut kakformen och letade fram ett glas som hade samma diameter. Efter att ha gjort en 25 bakelser var jag less och gjorde en tårta av resten :)
Liknande recept
Kommentarer (1)
Relaterade Artiklar
Michael Björklund Årets kock 2000
Spänningen var hög och framtiden står på spel för de 6 finalisterna...
Tips: När jag ska göra smörkräm lägger jag smör och florsocker i en 3-literspåse. Knyter påsen och mosar ihop allt med händerna.