Se till att göra små bullar och servera dem t.ex. som efterrätt till kaffet. Små semlor gräddas lite kortare tid och i lite högre värme än stora semlor.
Ingredienser
25 g Jäst (färsk)
50 g Smör
1,5 dl Mjölk
0,5 dl Strösocker
1 krm Salt
5,0 dl Vetemjöl
1 st Ägg
Fyllning
150 g Mandelmassa
0,2 dl Mjölk
1,5 dl Vispgrädde
5 cl Punsch
Instruktioner
Smält smör i en kastrull. Häll i mjölk och låt blandningen bli fingervarm (ca 37°C).
Smula jäst i en bunke och häll spadet över. Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet. Knåda väl till smidig deg. Låt jäsa under duk till dubbel storlek (ca 30 min).
Knåda degen väl på mjölat bord. Dela degen i portionsbitar. Forma runda bullar.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs bullarna under bakduk i 30 min.
Sätt under tiden ugnen på 250°C.
Vispa upp ägg med gaffel och pensla bullarna. Grädda i ugnen 5-10 min.
Fyllning: Skär ett lock på semlan. Gröp ur lite innanmäte och blanda med mandelmassa, lite mjölk och hälften av punschen. Fyll varje bulle med 2 msk fyllning. Vispa grädde och tillsätt resten av punschen. Lägg på grädde och lock på bullen.