Smörknyten

Serverar: 25 portioner

Glutenfritt!!!

Ingredienser

  • 2½ dl mjölk
  • 1 dl Kesella Gourmet
  • 1 msk psylliumskal
  • 25 g jäst
  • 50 g rumsvarmt smör eller margarin
  • 3 msk socker
  • 1 krm salt
  • 1 krm hjorthornssalt
  • Ca 7 dl fin glutenfri mjölblandning
  • Fyllning
  • 75 g smör eller margarin
  • 3/4 dl florsocker
  • 2 tsk vanillinsocker
  • ½ tsk nystött kardemumma
  • Pensling och garnering
  • 1 ägg
  • 1 dl florsocker
  • 2 tsk vatten
  • Tillbehör
  • Bakformar
  • Instruktioner

    1. Värm mjölen och kesellan fingervarm och häll vätskan över psylliumskalen i en degbunke. Rör om och låt skalen svälla i ca 10 minuter. Smula ner jästen och rör om tills den är upplöst. Klicka ner matfettet och tillsätt därefter socker och salt. Rör om.
    2. Blanda ner mjölblandningen tillsammans med hjorthornssaltet. Arbeta samman till en smidig och blank, men ganska lös deg. Låt degen vila i bunken uder bakduk i ca 30 minuter.
    3. Blanda samman samtliga ingredienser till fyllningen till en slät massa medan degen vilar.
    4. Ta upp degen på bakbord. Mjöla med den glutenfria mjölblandningen. Kavla ut degen knappt centimetertjock och ta med ett ringmått (gärna krusigt) ut rundlar, ca 8 cm i diameter. Lägg en klick fyllning mitt på varje och vik upp kanterna så att bullarna blir trekantiga. Nyp samman på toppen och lägg dem i bakformar av aluminium eller papper.
    5. Ställ bullarna att jäsa i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
    6. Pensla de färdigjästa bullarna med lätt uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 5-6 minuter.
    7. Ska bullarna djupfrysas, garnera dem då de tinat och ska serveras. Blanda samman florsocker och vatten och ringla den annars över bullarna då de svalnat.
    8. Tips: Psylliumskal eller Husk finns att köpa i hälsokostbutik eller på apotek.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben