Sockerknutar

Serverar: 24 portioner

De här bullarna är vackra som blommor. Man vrider degen till 5 "blomblad" och lägger ett rött cocktailbär i mitten.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 200 g smör
  • 4 dl gräddmjölk el mjölk
  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 krm hjorthornssalt
  • 1-2 tsk malen kardemumma
  • 12-13 dl vetemjöl
  • Pensling
  • Smält smör
  • Garnering
  • ½ dl strösocker
  • ½ tsk vaniljsocker
  • ½ tsk malen kanel
  • ½ tsk malen kardemumma
  • Röda cocktailbär
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk. Låt degvätskan bli ca 37 grader. Häll den i bunken och rör tills jästen löser sig. Blanda i ägg, socker, salt, hjorthornssalt, kardemumma och det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta samman till en bland, smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.
    2. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda ur luften men arbeta inte degen för mycket. Dela den i två delar och varje del i 12 mindre bitar. Rulla ut till längder, ca 25 cm. Gör en enkel knut men håll öglan öppen. Vik den övre degänden ut över kanten och in under bullen. Vik den undre änden upp över bullens kant och in mot mitten där du trycker ner den. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 minuter. Grädda bullarna i 250 grader mitt i ugnen 5-6 minuter.
    3. Pensling och garnering: Blanda socker och kryddor till garneringen. Doppa de avsvalnade bullarna i smör och sedan i sockerblandning. Tryck försiktigt fast ett cocktailbär mitt i bullen.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben